• Home  / 
  • Renungan
  •  /  4 Golongan lelaki ke neraka .. nauzubillah

4 Golongan lelaki ke neraka .. nauzubillah

By MrZamri / October 16, 2010

anaksolehSebelum ni, blog ni ada “post”kan pasal sifat buruk wanita. Kali ini, aku terjumpa satu artikel mengenai 4 golongan lelaki ke neraka. Sama-samalah kita renungkan semoga kita dapat menjalankan tanggungjawab kita sebaiknya, insyaAllah.

[ad#nufnangsinpost]

Pertama:- ‘Ayahnya’

Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- ‘Suaminya’

Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal)maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- ‘Abang-abangnya’

Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:-‘ Anak Lelakinya’

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.

baitulmuslim

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat…maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidaksilap firman ALLAH S.W.T.:-

” Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahli kamu dari api neraka,di mana bahan pembakarnya ialah manusia dan batu-batu..”

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda..Kesiankanlah mereka dan juga diri kamu sendiri..jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas..

Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.

ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA.. semua kaum muslim masuk syurga..janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.

Semoga kita semua tergolong dari ahli syurga yang memasukinya tanpa hisab.

P.S : Kebanyakan kita akan merasai hidup sebagai anak, abang, suami dan ayah jadi menjadi tanggungjawab kita untuk menjalankan tugas kita sebagai hamba Allah.

Source : IslamicGlory

About the author

MrZamri

2 comments
ohbelog - November 8, 2010

Wah! bagus peringatan nie. TQ

Reply
    MrZamri - November 23, 2010

    Beringat sesama kita…insyaAllah

    Reply
Click here to add a comment

Leave a comment:

CommentLuv badge