• Home  / 
  • Kewangan
  •  /  CIMB Islamic – Cash Plus Financing-i

Nak Join Online Business bermentor? Klik sini »

CIMB Islamic – Cash Plus Financing-i

By MrZamri / September 4, 2010

CIMB-Islamic1Pada sesiapa yang bukan government servant, terdapat satu produk personal loan yang agak menarik dari CIMB Islamic dengan interest 8.88% p.a. (low profit rate of 0.74% per month). Produk yang agak menarik sebab setakat ni CIMB punya interest terendah di abad ini berbanding bank lain yang rata-rata mengenakan interest lebih kurang 10-12% dan kekadang tu ada yang lebih.

Disini saya pastekan details tentang Personal loan dari CIMB Islamic bank.

* Installment period up to 5 years
* Low profit rate of 0.74% per month (8.88% p.a.)
* Financing up tp RM100,000
* No guarantor required

Eligibility:

* Individual applicants only
* Age 21-60 years old
* Minimum gross monthly income of RM2,500
* In employment for more than 6 months (contract also can apply, but depends on position or other factors to be determined by bank)
* For self-employed, in business for more than 24 months
* Malaysian citizen or permanent resident

Requirements:

These documents must be submitted along with the application form at any of the nearest CIMB Islamic branches co located at CIMB Bank branches.

For Salaried Applicants:

1. Mykad (photocopy of both side)
2. Salary slips for the last 3 months
3. 3 months latest salary crediting account statement; OR
4. Latest EPF statement / EA Form

For Self-Employed Applicants:

1. Mykad (photocopy of both side)
2. Business Registration Certificate (Form B & D) / Form 9, 24, 49 & M&A
3. 6 months latest business bank statement: OR
4. Latest business Profit & Loss and Balance Sheet; OR
5. Latest BE Form with income tax receipt / latest EA Form / other supporting documents

Repayment table (Klik gambar untuk enlarge)

cimb-cash-plus-financing-i-21

Setakat ni, CIMB Islamic personal loan offer interest paling rendah. Tapi kalau nak guna untuk OD-interest” target=”_blank”>ODASB, mungkin kurang tepat la sebab interestnya lebih tinggi dari dividen yang kita dapat dari ASB. Kena tanya sifu kat Bebas-Hutang.

Sumber [Bebas-Hutang]

About the author

MrZamri

33 comments
khai - September 4, 2010

hi,

saya berminat untuk buat personal cimb loan.harap boleh membantu..

0132003951

Reply
    MrZamri - September 5, 2010

    Khai, saya bukan agen atau pegawai bank CIMB. Saya cuma salurkan maklumat sahaja. Kalau nak apply boleh pergi ke mana-mana CIMB branch.

    Reply
      faten - May 31, 2012

      sampai 53000 saje ke? utk rm100,000 nye tak de?

      Reply
        MrZamri - June 22, 2012

        maaf saya dapat mmg sampai 53k jek.

        Reply
ladfe amir - September 6, 2010

info yg bagus. tapi aku dah stop utk buat apa2 loan…sbb berharap dpt bebaskan diri dr hutang lapuk.

Reply
    MrZamri - September 6, 2010

    Bagus.. takyah la kita tambah lagi hutang… dapat maintain apa yg ada dan saving sikit demi sikit lagi baik…

    Reply
Loq - September 6, 2010

Nice info bro,bagus untuk pengetahuan aku 5-6 tahun lagi.hehe

Reply
    MrZamri - September 6, 2010

    hehehe.. insyaAllah… itulah tujuan blog nih… hehe

    Reply
zik - September 7, 2010

dinasihatkan dapatkan dari mereka yang pakar…. tapi aku tak pakar… hehe… nice info bro..

Reply
    MrZamri - September 8, 2010

    Yup betul.. aku bukan pakar pun..cuma kongsikan info jer..hehehe

    Reply
sabree hussin - October 4, 2010

part minimum gross monthly income tu yang tak tahan tu.. RM2500 tinggi sangat huh

Reply
    MrZamri - October 6, 2010

    tuler… tapi terpulang pada financial health masing2….

    Reply
amer - November 28, 2010

saya peniaga&pernah
mohon cash plus tp gagal psl ssm & akaun bank masih baru.tp skrg dh 1thn lebih.kalau saya mohon blh dpt x?tp pendapatan x menentu coz saya ada buat keje sambilan lain dan meniaga ada turun naik…ada apa2 cadangan utk membantu x?

Reply
    MrZamri - December 2, 2010

    En Amer, kalau boleh cuba lain2 bank mana tau boleh bantu. Biasanya kalau dah setahun, dan transaction keluar masuk bank sangat active mudah nak dapat loan.Tapi tak tau la camne proses utk biz loan sebb saya tak penah buat. Cuba jumpa pegawai dan bincang. Harap dapat bantu.

    Reply
Karthik - April 8, 2011

Encik Zam…Saya bekerja di singapura…Apabila Bank Call saya xdpt dihubungi…Bank On the spot reject saya punya application ke??

Reply
    MrZamri - April 8, 2011

    Saya tak sure pulak. Cuba call balik diorang dan explain pada pegawai bank. Takde pun cuba masa hantar form, explain kat pegawai bank yang Encik bekerja di singapore. harap dapat bantu

    Reply
sham - August 3, 2011

hi..nak tyer.kalo kpli xde payslip leh aply x..??

Reply
    MrZamri - August 4, 2011

    susah gak tuh… sbb biasa personal loan nih yg penting nak pay slip.. cuba call CIMB ..explain.. mungkin boleh consider kot…

    Reply
lan - April 9, 2012

salam bro ,nak tanye bank mane rate paling rendah,senang nak lulus loan?????

Reply
    MrZamri - April 10, 2012

    Setahu saya setakat nih yg saya jumpa paling rendah Bank Islam, Ambank Islamic. Cuba call dioorg atau check website diorg.

    Reply
mimi - July 17, 2012

salam,

Just nak dpt info, penah tak sapa2 buat Cash Plus Financing yg CIMB tu?disburstment dia berapa lama?kalau ikutnya kata 3 hari bekerja,tapi saya punya dah 5 hari.TQ

Reply
    MrZamri - July 19, 2012

    tak sure pulak… baik follow up dgn officer tersebut… call dia tanya progress selepas 3 hari kalau masih tak dapat.. harap dapat bantu..

    Reply
    rina - August 3, 2012

    salam.
    mimi mcm mane loan u tu? lulus tak? berapa hari ?

    Reply
Nor Fariza - August 8, 2012

hmmm, lau gross monthly income tu rm 2k sebulan xbley ke bro?

Reply
    MrZamri - August 13, 2012

    kalau ikutkan pada syarat tu tak boleh… tp kalau jumpa office mungkin boleh bincang kot…

    Reply
mimi - September 19, 2012

xjugakla..sy gaji rm3000.tp xblh pnjm 51 ribu..dia kata takat 15000 je sbb 5 kali gaji je bh pinjm..hncur harapn..betul ke cmtu.padahal syarat dia kat tenet xde pn.kecualila express cash

Reply
    MrZamri - September 19, 2012

    kadang2 loan ikut pegawai yang bagi approval… wallahualam.. cuba bincang dgn pegawai berkenaan mana tau …

    Reply
masturi m - November 19, 2014

Boleh kah saya membuat personal loan dengan tujuan pembayaran balik untuk cicris. tq

Reply
    MrZamri - November 19, 2014

    Biasanya kalau CCRIS rekod tak berapa OK, susah untuk dapatkan loan. Cuba rujuk bank berkenaan jika mereka boleh longgarkan sikit syarat untuk personal loan. Sebaiknya check dulu CCRIS mungkin ada bahagian yang boleh dibetulkan. CCRIS amat penting untuk pihak bank kerana ianya merupakan rekod kesihatan kewangan individu. Harap dapat membantu.

    Reply
muhamad azwan bin abdullah - January 25, 2015

Sy nk buat loan macam mna

Reply
    MrZamri - February 2, 2015

    Tuan kena pergi ke CIMB bank ya untuk dapat penerangan lanjut untuk apply.

    Reply
      muhamad azwan - April 13, 2015

      Umur kena ikut tarikh lahir ke?sy blan 6 bru genab 21…so mcm mna?

      Reply
        MrZamri - April 17, 2015

        Samada Muhamad azwan tunggu sampai bulan 6 atau call bank berkenaan. Biasanya ianya akan ikut tahun kelahiran dan bukannya ikut tarikh kelahiran.

        Reply
Click here to add a comment

Leave a comment:

CommentLuv badge