• Home  / 
  • Bisnes
  •  /  Mula Bisnes – Uji Idea Bisnes Anda

Nak Join Online Business bermentor? Klik sini »

Mula Bisnes – Uji Idea Bisnes Anda

By MrZamri / March 8, 2015
mula-bisnes-mb2000-uji-idea-bisnes

Nak mula bisnes, banyak orang akan fikir sangat susah, modal besar, perlu kedai atau tapak berniaga. Semua ini akan menyebabkan kita terus berhenti dari fikirkan untuk mulakan bisnes.

Mula Bisnes

Apa yang difikirkan semua itu ada betulnya. Nak mula bisnes, perlu modal, perlu kedai dan sebagainya. Kita takut jika sudah beli stok barang dengan banyak tapi kita GAGAL menjualnya. Kita rasa produk yang kita beli ini adalah hot dan banyak permintaan, sedangkan ianya adalah sebaliknya.

Semua ketakutan ini, menyebabkan kita terpaksa melupakan niat kita untuk mula bisnes kita. Kita kembali kepada “comfort zone” kita. Habis semua idea yang ada dibuang begitu sahaja.

 

Uji Idea Bisnes Anda

Kalau tak cuba, kita takkan tahu. Tak salah pun kalau kita cuba uji idea bisnes kita. Kurang-kurang kita tak rugi dari kita ambil produk dengan ribuan ringgit dahulu, booking kedai dengan bayar deposit 3 bulan atau sebagainnya. Paling banyak kita habis pun mungkin sedikit masa dan sedikit kos berfikir kita untuk menulis.

Tapi bagaimana nak uji idea bisnes kita? Nak tanya setiap orang yang lalu di depan kita? Nak post kat Facebook? Tapi bagaimana? Apa kita nak tulis? Dah la tulis pun tak pandai apatah lagi nak uji idea bisnes kita yang agak mencabar ini.

 

Mula Bisnes - Uji Idea Bisnes

Mula Bisnes – Uji Idea Bisnes

 

Langkah ini adalah langkah pertama yang kita patut buat sebelum fikirkan perkara-yang lain. Jadi, mulakan langkah pertama kita untuk mula bisnes dengan uji idea bisnes kita dahulu dan ketahui adakah idea bisnes kita ini mempunyai permintaan dan boleh di aplikasikan atau sebaliknya.

About the author

MrZamri

2 comments
Keladi - October 22, 2016

Tuan, terangkn lebih jelas ya, sebb idea bisnes bnyk, tpi sy takut pulk nk laksanakan
Keladi recently posted…Trafik Blog dan cara untuk tingkatkannyaMy Profile

Reply
    MrZamri - October 23, 2016

    Idea bisnes banyak, listkan dan validate satu2… jangan buat semua.
    Traffic ni banyak channel – offline atau online. bergantung pada jenis bisnes dan produk.
    Banyakkan membaca, tengok youtube pun banyak dah orang share pasal nak mula bisnes.

    Reply
Click here to add a comment

Leave a comment:

CommentLuv badge