• Home  / 
  • Kewangan
  •  /  Perbandingan Gold Saving/Investment/Deposit Account

Nak Join Online Business bermentor? Klik sini »

Perbandingan Gold Saving/Investment/Deposit Account

By MrZamri / September 6, 2011

Cerita pasal emas lagi nampaknya. Sementara emas makin lama makin mencanak naik, aku akan cerita cara lain untuk melabur dalam emas selain kita beli emas fizikal simpan atau di Ahrahnu kan di Bank Rakyat atau di Agrobank.

Kelebihan melabur dalam saving atau investment atau deposit akaun adalah kita tak perlu simpan emas fizikal. So, takde la kes kena rompak la, hilang ke, kemek ke. Untuk pastikan ianya patuh syariah, semasa kita buka akaun, pastikan yang emas fizikal ada di depan mata dan didaftarkan atas nama kita tapi kita pilih untuk simpan je di bank.

Terdapat 5 bank yang offer akaun emas, diantaranya:

  • CIMB Bank – Gold Deposit Account (GDA)
  • Kuwait Finance House (KFH) – Gold Account – i (GAi)
  • Maybank – Maybank Gold Investment Account (MGIA)
  • Public Bank – Gold Investment Account (GIA)
  • United Overseas Bank (UOB) – Gold Savings Account (GSA)

Dibawah nih perbandingan akaun yang dioffer oleh bank-bank tersebut.

Comparison-GIA

Credit: 1-million-dollar-blog

 

About the author

MrZamri

2 comments
Saharizam - September 25, 2011

Selama ni saya tahu hanya maybank dan public bank sahaja yg ada Akaun Pelaburan Emas. Terima kasih atas update ini.

Reply
Click here to add a comment

Leave a comment:

CommentLuv badge